
Jakie zapasy warto mieć w domu – lista minimum i rozszerzona wersja dla rodzin
Czy jesteś podłączony do prądu w dostawie prądu, problemy z zasilaniem do zasilania, czy nawet konieczność ewakuacji? Nawet jeśli nie masz możliwości przetrwania, warto mieć w domu chociaż podstawowe zapasy żywności i wody – dla siebie i swojej rodziny.
Dzisiaj dowiesz się, jak stworzyć taki zapas – od wersji minimalnej rozszerzonej, gotowej na różne scenariusze krytyczne. Przekonaj się, że wiele rozwiązań już dziś, bez dużych wydatków i bez paniki.
SPIS TREŚCI
1. Dlaczego warto mieć zapasy w domu?
2. Ile zapasów wystarczy na 72 godziny?
3. Co to znaczy „lista minimum” – od czego zacząć?
4. Jakie produkty spożywcze warto mieć w domu?
5. Co z wodą – ile ścieków, jak odpady?
6. Zapasy dla rodzin z dziećmi – co trzeba stosować?
7. Gdzie gdzieś zapasy – spiżarnia, pojemniki, worki?
8. Jak sprawdzić termin przydatności do spożycia?
9. Higiena i bezpieczeństwo – nie tylko żywność
10. Jak zapasy do swoich potrzeb i stylu życia?
1. Dlaczego warto mieć zapasy w domu?
Zapasy do awarii w przypadku wystąpienia sytuacji: po awarii zasilania, braku dostępu do wody pitnej, powodzi, logicznego lub ewakuacji. 48 godzin bez sklepu, ogrzewania czy ogrzewania dla wielu rodzinnych wyzwań.
Nie trzeba być preppersem – wystarczy o zapasach jak o utworzonej formie ubezpieczeniowej. Gdy pojawi się, stres jest mniejszy, jeśli masz w żywności, wodę, podstawowe wydanie pomocy, lub plecaki szkolne.
2. Ile zapasów wystarczy na 72 godziny?
Unia Europejska apeluje, przez każdą osobę, która jest w domu zapasów żywności i wody na co najmniej 72 godziny. To absolutne minimum – tyle czasu może być wyłączone w dostawie, zanim służba zaczną działać. To też nasze plecaki awaryjne, całkowicie wyposażone , co najmniej 3 dni nawet poza domem.
3. Co to znaczy „lista minimum” – od czego zacząć?
Lista minimum do takiego zapasu, który jesteś w stanie przechowywania w ciągu jednego popołudnia:
- Woda butelkowana,
- Konserwa mięsna lub warzywna – min. 3 puszki na osobę,
- Ryż, makaron, kasza – produkty takie, rozszerzenie do przechowywania,
- Latarka i baterie zapasowe,
- Paliwo do kuchenki gazowej lub narzędzi,
- Apteczka i podstawowe leki.
Warto mieć też pod ręką papier toaletowy, chusteczki, płyn do dezynfekcji rąk i zapalniczkę – drobne rzeczy, które mogą powodować życie w kryzysie.
Jeśli posiadasz plecak ewakuacyjny, wiesz, że część produktów już masz - latarka, powerbank, apteczka, podstawowe środki czystości czy racje żywnościowe.
4. Jakie produkty spożywcze warto mieć w domu?
Produkty spożywcze z terminem przydatności do spożycia:
- Konserwy mięsne, rybne i warzywne
- Ryż, kasza, makaron – pojemnik do przechowywania i przechowywania
- Suszone owoce i słodycze
- Słoiki z daniami gotowymi
- Zupki instant (jeśli masz dostęp do wody i kuchenki)
- Herbata, kawa, mleko w proszku lub UHT
Nie zapomnij o produktach, które zjadają na co dzień. Zapas żywności nie może być czymś, czego nikt w rodzinie nie chce jeść.
5. Co z wodą – ile ścieków, jak odpady?
Zapas wody do kluczowego elementu awaryjnego. Pitna może nie być dostępna w czasie powodzi, blackoutów czy katastrof technicznych.
W plecaku eliminacyjnym masz dwie lub dwie. Ale czy to wystarczające, jeśli odłączono wodę z kranu na 24 godziny… albo trzy dni?
RCB i WHO są zgodne: nawet w Polsce warto mieć w domu dodatkowy zapas wody – nie tylko „na wyjściu”, ale też na blackout, skażenie sieci czy przyczynyź.
Dlaczego to ważne?
Prosta awaria wodociągu, silne ulewy, skażenie ujęcia albo późniejsze blackout – iz dnia na dzień w kranie może nie być wodą. A następnie jej nie tylko do picia, ale także do higieny i higieny. Eksperci zalecają: zapas zapasowy minimum na 3 dni – a najlepiej na 7.
Gdzie jest woda?
Na jedną osobę liczymy:
- 2 litry dziennie do picia
- 2–4 litry zasilania sanitarnego (mycie, płukanie rąk itp.)
RAZEM: ok. 10 litrów na osobę na 3 dni
Dla rodziny 2+2 do już minimum 40 litrów – czyli ok. 8 pięciolitrowych baniaków. I to bez kąpieli czy prania.
Jak używać wody w domu?
- Duży Butelka 5 L
- Mała butelka 0,5 l
- Zakręcane pojemniki
- Chcieć? – jako rezerwuar techniczny, ale w razie konieczności, po odkażeniu tabletek z plecaka awaryjnego, nadaje się do napoju.
Kiedy przydało się zabezpieczenie?
- Powodzi – gdy sieć wodociągowa jest skażona i nie nadaje się do napoju.
- Podczas blackoutu – brak prądu = brak pompy = brak wody.
- W czasie pracy wodociągów lub rozważ – np. zimą, przy mrozach.
Dodatkowe rady:
- Nie przechowywać wody w słońcu ani obok detergentów.
- Zapisz daty na butelkach i regularnie wymieniaj zapasy.
- Zadbaj też o wodę dla zwierząt domowych – osobno!
A jeśli nie masz miejsca? Czy faktycznie możliwe było podłączenie tyle wody?
To – mało kto ma miejsce i pragnie, aby prawda magazynować wody pitne. Ale chodzi o ryzyko i przygotowanie. z zasady jest prosta: lepiej mieć nawet trochę niż nic.
Wodę można umieścić w butelkach PET, baniakach, workach survivalowych, a nawet w opakowaniach. Warto mieć też tabletki do uzdatniania wody i butelkowy filtr – dostęp do źródeł wody będzie przywrócony, ale nie będzie ona w pełni bezpieczna, która też będzie wyszukiwać w naszych zestawach wyjściowych.
6. Zapasy dla rodzin z dziećmi – co trzeba stosować?
Rodzina z dziećmi poza domem:
- Dodatkowa woda i napoje – dzieci szybko się odwadniają.
- Produkty o łagodnym smaku i rozprzestrzenianiu się do przełknięcia.
- Środki stosowane (pieluchy, chusteczki, kremy).
- Ukochane smaki i słodycze – by nie zapewnić komfortu.
- Zabawki, książeczki – przez ograniczony czas w trakcie trwania.
- Nie zapominaj o lekach, jeśli dziecko na coś choruje, oraz o ewentualnym zapasie żywności specjalistycznej (np. dla alergików).
7. Gdzie gdzieś zapasy – spiżarnia, pojemniki, worki?
Nie każdy ma spiżarnię – ale to nie problem.
Możesz wykonywać zapasy:
- w pojemnikach pod nadzorem,
- w szafkach kuchennych,
- w większych workach w szafie lub skrzyni,
- w specjalnych skrzyniach przetrwania.
Ważne, by produkty nie były narażone na światło, wilgoć i zmiany temperatury. Każdy pojemnik oznacza – co zawiera i kiedy jest ważne.
8. Jak sprawdzić termin przydatności do spożycia?
W czasie przydatności do wykorzystania nowego zastosowania.
Sprawdzanie:
- Datę ważności (czy to „należy spożyć do” czy „najlepiej spożyć przed”)
- Stan opakowań – czy puszka nie jest wybrzuszona, czy trochę nie przecieka
- Rotuj zapasy – czyli wykorzystuj starsze, dokładaj nowe
To pozwala zawsze mieć zapasy – nie chodzić do czegoś, co można zaoszczędzić i zapomnieć. Systematyczne sprawdzanie do części zarządzania kryzysowego.
9. Higiena i bezpieczeństwo – nie tylko żywność
W sytuacjach kryzysowych higiena staje się równie ważna jak żywność i woda. Warto mieć:
- papier toaletowy, chusteczki, płyn do dezynfekcji rąk,
- prosty zestaw pierwszej pomocy,
- praca na śmieci,
- środki czystości w małych butelkach,
- mydło, mydło papierowe, szczoteczki.
W trakcie działania ostatecznego hamulca, aby prosta droga do chorób – warto się zabezpieczyć.
10. Jak zapasy do swoich potrzeb i stylu życia?
nie bój się:
- ile osób masz w domu (w tym dzieci, osoby starsze),
- czy ktoś wymaga diety,
- gdzie i jak możesz być rzeczy,
- jak wygląda Twoja codzienność i rytm odżywiania.
Zapas nie może być zestawem „na pokaz”, ale realnym wsparciem w odpowiednich urządzeniach. Dopasowanie do klucza do specjalnego.
PODSUMOWANIE – NAJWAŻNIEJSZE WSKAZÓWKI
Zapasy żywności i wody do podstawy przygotowania betonu.
Rozpocznij od minimum – woda, konserwy, suchy prowiant, latarka, apteczka.
Dla rodziny z dziećmi zaplanuj więcej wody, przekąsek i użytkowania.
Wodę przechowywać w bezpiecznych pojemnikach, zabezpieczyć na min. 72 godziny.
Regularnie sprawdzaj terminy ważności i rotuj zapasy.
Myśl o higienie – to równie ważne jak jedzenie i woda.
Dopasuj zapasy do stylu życia, warunków mieszkaniowych i potrzeb domowników.
Gotowość to nie panika – do spokojnego przewagi nad zniszczeniem.
Sprawdź, jak wiele rzeczy możesz mieć z głową posiadającą Plecak Awaryjny.